Gæst i DR2 Deadline

HJÆLP SØGES til at mane myten om lønforhandling i jorden:

I går var jeg inviteret som gæst i DR2 Deadline for at fortælle om karrierevalg og ligeløn (se klip her). Dejligt med mulighed for at bidrage med forskning og Issa Mahmoud Jeppesen er både behagelig og skarp som vært. Men jeg ville ønske, at jeg havde deltaget som debattør og ikke bare ekspert:)

Der var så mange myter på spil i den efterfølgende snak med en politiker. Myter om køn som vi alle har hørt, men som ingen formår at underbygge. Jeg mangler i hvert fald valide studier, der viser at kvinder reelt er dårlige til at forhandle (se længere klip her).

Til gengæld har jeg flere studier, der viser at kvinder bliver mødt anderledes i forhandlinger end mænd. Vi (m/k) forventer i højere grad, at kvinder er ydmyge og tilsidesætter sig selv for fællesskabet. Derfor bliver kvinder hurtigere set som uhøflige, når de beder om mere i løn.

Her er 3 hurtige artikler om 3 relevante studier:

Kvinder spørger om lønforhøjelse i samme grad som mænd, men de få den sjældnere: “We examined the idea that women act less assertively in negotiations for fear of upsetting the relationship with their boss or colleagues. We found no support for this in our data. Instead, we found that although employees do sometimes say that they do not ask for a raise because of concern for their relationships in the workplace, this is equally true of men and women” https://hbr.org/2018/06/research-women-ask-for-raises-as-often-as-men-but-are-less-likely-to-get-them

Paradoksalt nok nyder vi ofte godt af kvinders forhandlingsteknik: “But here’s a twist: we love it when women negotiate assertively for others. It’s just when women are negotiating assertively for themselves — particularly around pay — where we find a backlash. Unsurprisingly, research also shows that women perform better (e.g., negotiate higher salaries) when their role is to advocate for others as opposed to negotiating for more for themselves” https://hbr.org/2014/06/why-women-dont-negotiate-their-job-offers

…en interessant tilføjelse er, at det system vi har pt. også går ud over de mange mænd, der ikke ‘forskønner sandheden’ i deres CV. Mange gode mandlige ledere ville altså være bedre stillet, hvis vi opnår de sunde normer, der følger af mere kønsbalance i ledelse https://www.forbes.com/sites/tomaspremuzic/2022/11/10/why-smart-men-should-not-fear-gender-parity/?sh=6ed9caa05749

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *